Wie nodigen jullie uit voor jullie bruiloft?

Waarschijnlijk het lastigste maar een van de belangrijkste onderwerpen van jullie bruiloft, de gastenlijst! Wie nodig je uit en wie mag welk dagdeel komen?

Voordat jullie kunnen starten met het opstellen van een gastenlijst is het belangrijk dat jullie voor ogen hebben wat voor een soort bruiloft jullie willen. Een grote bruiloft? Een kleine bruiloft? Een bruiloft met alleen een ceremonie of juist met een ceremonie, receptie, diner en een feest? Zo veel opties.

Een gemiddelde Nederlandse bruiloft heeft vaak rond de 100 daggasten en 200 avondgasten. Dit is afhankelijk of je overdag een ceremonie en receptie hebt of alleen een ceremonie. Bij de ceremonie zijn er vaak familie en goede vrienden aanwezig. Het aantal is dan ook afhankelijk van de grote van je familie. We hopen dat dit in 2021 weer mogelijk is!

Budget
Voordat jullie de gastenlijst kunnen bepalen is het ook belangrijk om het budget helder te hebben. Zorg dat het budget helder is en bereken de extra kosten wanneer jullie er voor kiezen om toch die extra persoon uit te nodigen. Zo komen jullie niet voor verassingen te staan. Wil je een grote bruiloft dan kost het meer maar je kan ook kiezen voor een kleine bruiloft op een duurdere locatie met een dure jurk.

De lijst
Bij het opstellen van de gastenlijst breng je eerst alle mensen in kaart die jullie er graag bij willen hebben. Maak beide een aparte lijst zodat je kan gaan vergelijken. Kijk niet naar de aantallen. Er zijn natuurlijk ook gasten die jullie absoluut niet op jullie bruiloft willen. Het is ten slotte jullie dag en alles moet perfect zijn.

Hebben jullie beide de lijst compleet? Nu gaat het echte werk beginnen! Filter de mensen eruit die jullie allebei op de lijst hebben staan en wie niet. Voeg deze personen toe of laat ze weg en maak op deze manier een complete lijst voor jullie samen. Vervolgens gaan jullie de mensen een ’Ja/Nee’ of ‘Twijfel’ geven en gaan jullie kijken of de mensen met een ‘Ja’ binnen jullie budget vallen. Is dit het geval en heb je nog ruimte over dan gaan jullie met de twijfellijst aan de slag. Wie kan er nog bij? Hou bij deze lijst goed in de gaten dat het jullie dag is en dat je niemand verplicht ben om uit te nodigen!

Dagdelen
Als jullie dachten dat je nu klaar bent dan heb je het mis! Nu moet je nog bepalen wie er bij welk deel van jullie bruiloft aanwezig mag zijn. Denk hierbij aan de ceremonie, receptie, diner en het feest. Je ziet steeds vaker dat de receptie wordt overgeslagen.

Wanneer is iemand daggast en wanneer avondgast? Bedenk met wie jullie de dag van het begin tot het einde willen beleven. De avondgasten staan vaak net iets verder van jullie af. Dit zijn bijvoorbeeld jullie vrienden groepen, ooms en tantes en wellicht collega’s.

Liefs,

Lynsey
Team Trouwdag.nl

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

1 Opmerking

  1. […] verzamelden eerder een aantal tips voor het opstellen van je gastenlijst. Gelukt? Tijd om de uitnodigingen te versturen. Houd rekening […]

Laat een opmerking achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.