Wat heb je nodig voor ondertrouw?

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd en je hebt al grootste plannen voor het plannen van jullie bruiloft. Maar voordat jullie elkaar het ja-woord kunnen en mogen geven moeten jullie eerst aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Je doet dan een huwelijksaangifte, ook wel ondertrouw genoemd.  

In ondertrouw gaan doe je in de woonplaats van jou of van je verloofde. Dit geldt ook als jullie in een andere gemeente dan jullie eigen gemeente willen trouwen. Je geeft dit aan bij de aangifte. 

Wanneer moet je aangifte doen? 

De periode tussen de ondertrouw en het daadwerkelijke huwelijk ligt niet vast. Deze periode ligt gemiddeld tussen een jaar en minimaal 14 dagen voor jullie huwelijk. Dit verschilt een beetje per gemeente. Kijk dus goed wat voor jullie gemeente geldt! Van de aangifte wordt een akte opgemaakt en als jullie niet binnen een jaar na de datum van ondertrouw zijn getrouwd dan komt de aangifte te vervallen en moeten jullie opnieuw in ondertrouw gaan. 

 Het is bij sommige gemeentes mogelijk om deze plechtigheid gewoon online te voldoen. Je ontvangt een digitale bevestiging van je huwelijksakte. Het blijft vaak wel verplicht om het twee weken voor jullie trouwdatum in te dienen.  

Waarom moeten jullie in ondertrouw gaan? 

Het lijkt misschien een beetje onzin, maar in ondertrouw gaan heeft zeker wel een functie. Er wordt namelijk gekeken of jullie wel aan de wettelijke eisen voldoen om in het huwelijk te kunnen treden. Denk hierbij aan jullie leeftijd, of jullie geen familie van elkaar zijn en of jullie niet nog per ongeluk getrouwd zijn met een ander. Ook krijgen mensen de kans om bezwaar aan te tekenen tegen jullie huwelijk in deze periode.  

Ook wordt er bij de ondertrouw vastgelegd of jullie gaan trouwen in (beperkte) gemeenschap van goederen en of jullie een eigen BABS meenemen tijdens het huwelijk. De achternaam komt ook ter sprake tijdens deze plechtigheid.  

Wat moet je meenemen?  

Je moet natuurlijk met je verloofde de aangifte gaan doen ;-). Ook dienen jullie een legitimatiebewijs, een kopie van de getuigen en uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens bij je te hebben. Ben je al eerder getrouwd? Neem dan ook een bewijs van beëindiging van dit huwelijk mee. Wat je naast deze papieren nog meer moet nemen kan per gemeente verschillen. Informeer hier goed naar.  

Zijn er kosten aan verbonden?  

Of je moet betalen voor ondertrouw verschilt per gemeente. Bij de ene gemeente kost het niks terwijl je er bij de andere gemeente voor moet betalen.  

We hopen dat nu je vragen over het in ondertrouw gaan beantwoord zijn! Alvast inspiratie opdoen voor jullie trouwdag? Bezoek onze website! 

Liefs,

Lynsey
Team Trouwdag.nl

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Laat een opmerking achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.