Trouwen, geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract en huwelijksvoorwaarden

Gaan jullie trouwen of gaan jullie voor een geregistreerd partnerschap of toch liever een samenlevingscontract? Bij het huwelijk heb je ook nog de keus om dit op basis van huwelijksvoorwaarden te doen of niet. Kortom, ontzettend veel opties. Wij leggen ze allemaal kort uit zodat jij en je partner straks een weloverwogen keuze kunnen maken.

Trouwen 

Sinds januari 2018 trouwen jullie automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Jullie kunnen ook kiezen voor de optie om wel in gemeenschap van goederen te trouwen. Wat het beste is, is per bruidspaar verschillend. 

Als jullie in beperkte gemeenschap van goederen trouwen zijn alle bezittingen en schulden die tijdens jullie huwelijk zijn opgebouwd van jullie beide. Erfenissen en schenkingen die jij tijdens het huwelijk ontvangt blijven alleen van jou. Kiezen jullie voor deze optie? Dan is het ook belangrijk om bezittingen vast te leggen. Als het eigendom niet bij de notaris is vastgelegd word je bij een scheiding automatisch voor de helft eigenaar.  

Wil je dat alles wat van jou is ook van jou blijft? Trouw dan op basis van huwelijkse voorwaarden. Jullie zetten zelf op papier welke goederen gemeenschappelijk zijn en welke goederen privé blijven. Je moet dit wel elk jaar bijhouden. Veranderingen worden namelijk niet automatisch meegenomen in de voorwaarden. Kinderen die jullie samen krijgen worden automatisch erkend. Jullie hebben beide het gezag over het kind ook bij een onverhoopte scheiding. Heb je een onderneming? Dan is het verstandig om op huwelijksvoorwaarden te trouwen. Als het bedrijf failliet gaat is, is alleen een notariële akte toereikend.  

Geregistreerd partnerschap 

Bij een geregistreerd partnerschap hoef je elkaar niet per se het ja-woord te geven. Het is een wettelijk erkende samenlevingsvorm, net als dat je gaat trouwen. Het is bedoeld voor mensen die hun relatie formeel willen maken zonder te trouwen. Het verschil tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn min of meer hetzelfde. Een klein verschil is je dat je bij een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om kan ontbinden. Jullie moeten het natuurlijk dan wel beide eens zijn en er mag geen minderjarig kind in het spel zijn.   

Bij een geregistreerd partnerschap mag je gebruik maken van elkaars achternaam. Jullie zijn fiscaal partners en hoeven in een rechtszaak niet tegen (familieleden van) je partner te getuigen. Jullie zijn tevens elkaars wettelijke erfgenaam en zijn verplicht elkaar in levensonderhoud te voorzien. Krijgen jullie kinderen? Jullie hebben ook samen het ouderlijk gezag. Wil je het huis verkopen? Hier heb je bij een geregistreerd partnerschap akkoord voor nodig van je partner. Het kan ook gevolgen hebben voor je pensioen. Belangrijk dus om dit goed uit te zoeken.  

Samenlevingscontract 

In een samenlevingscontract leggen jullie verschillende afspraken vast. Zo kunnen jullie hierin aangeven van wie welke persoonlijke bezittingen zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor schulden. Afspraken over financiën kunnen jullie ook vastleggen. Denk aan het geld voor de boodschappen. Het wordt vaak opgesteld op het moment dat jullie samen een huiskopen maar niet gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.  

Een samenlevingscontract laat je vastleggen door de notaris en jullie zetten beide een handtekening. De notaris bewaart jouw samenlevingsovereenkomst voor onbepaalde tijd en voldoet aan de eisen van de belastingdienst en ook aan de eisen van een pensioenfonds.  

Weten jullie na het lezen van dit artikel wat jullie gaan doen? Als jullie voor trouwen kiezen dan biedt onze website tal van inspiratie voor jullie huwelijksdag.  

Liefs,

Lynsey
Team Trouwdag.nl

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Laat een opmerking achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.